פריצת דיסק (Herniated Disc) הקרויה גם "צניחת דיסק בין-חולייתי", היא פציעה שנגרמת כתוצאה ממאמץ חוזר ונשנה או מתנוחה לא נכונה על בסיס קבוע. אנשים העובדים בעבודת כפיים קשה אך גופם אינו בנוי לכך או אנשים אשר יושבים ישיבה לא נכונה מול שולחן במשך מרבית היום וגם אנשים בעלי עודף משקל הם בעלי סיכון גבוה יותר לסבול מפריצת דיסק. בנוסף, יש את גורם הגיל.
בעמוד השדרה שלנו יש 26 חוליות. בין כל 2 חוליות יש 'דיסק'. הדיסק הוא מבנה עגול ורך אשר עשוי מקרום סיבי ובתוכו יש חומר שמזכיר ג'לי. הדיסקים נועדו לשמש כבולמי זעזועי כך שכשיש תזוזה, החוליות לא משתפשות אחת עם השניה.
בפריצת דיסק, נוצר קרע שגורם לחומר שבתוך הדיסק לצאת החוצה וללחוץ על הרקמה העצבית של עמוד השדרה. מלבד כאבים כתוצאה מהלחץ על העצב, הדבר עלול להוביל גם לדלקת. פריצת דיסק יכולה להיות מאובחנת בכמה מצבים שונים, לא בכולם הנוזל שבתוך הדיסק יוצא החוצה, לעתים הטבעת שמסביב לדיסק פשוט זזה ונמתחת אך לא נקרעת לגמרי. הכל תלוי במצב ובחומרתו ולכן חשוב לגשת לרופא כדי לקבל אבחנה רפואית מדויקת.
התסמינים פריצת דיסק מופיעים לרוב לאחר שהנוזל שבתוך הדיסק יוצא החוצה, אך לעתים הם מופיעים גם לפני. בין התסמינים הנפוצים לפריצת דיסק:
כאשר התסמינים הופכים לקשים מנשוא או משפיעים על התפקוד היום-יומי בצורה חריגה מאוד, חשוב מאוד לפנות לרופא מכיוון שהדבר יכול להביא לסיבוכים חמורים בעיקר במערכת העיכול ושלפוחית השתן.
כאבי גב יכולים לנבוע ממגוון סיבות שלעתים מרגישות אותו דבר, כך שאי אפשר לדעת אם כאבי הגב הם כתוצאה מפריצת דיסק או סיבה אחרת ולכן יש צורך לבצע אבחון אצל רופא מומחה. אבחון של פריצת דיסק מתבצע אצל אורתופד. בשלב הראשון הוא יתחקר את המטופל וישאל אותו על ההיסטוריה הרפואית שלו ושל משפחתו. לאחר מכן ישאל אודות אורח חייו של המטופל, דבר שיכול להועיל מאוד בהערכת מצב ראשונית (אדם שנוטה להרים משאות כבדים בעבודתו וכו'...).
לאחר מכן יתשאל את המטופל בנוגע לתסמינים השונים אותם הוא מרגיש ויבצע בדיקות גופניות. בבדיקות הגופניות יבקש הרופא מהמטופל לבצע פעולות ומתיחות שונות ולענות על שאלות בנוגע לכאב ולתחושות השונות. בבדיקות לא באים לבדוק רק אם אכן יש פריצת דיסק, אלא גם למקם את פריצת הדיסק על עמוד השדרה ועל אילו חוליות מדובר. למשל בפריצת דיסק בין חוליות L5-S1 יתקשה המטופל לעמוד על קצות אצבעותיו. מקרים אחרים מביאים עמם קשיים אחרים.
למרות האפקטיביות הרבה בבדיקות הגופניות, במקרים רבים יש לבצע בדיקות הדמיה. בדיקות MRI או CT עוזרות למקם את הבעיה בצורה מוחלטת.
ישנם אפשרויות רבות לטיפול בפריצת דיסק. הכוונה בטיפול היא לא בהחלמה מפריצת הדיסק אלא בהתמודדות ובהפחתה של הכאבים והתסמינים הנוספים. הטיפולים השונים בפריצת דיסק מכילים